Terug naar overzicht

Katalysator-check

Controleer op een eenvoudige en veilige manier de conditie van de katalysator met een infrarood thermometer.

U wenst te weten of de katalysator van de auto die bij u in de werkplaats staat voor 100% werkt? Maak dan gebruik van een infrarood thermometer. Deze meet de temperatuur van het oppervlakte zonder enig contact te maken.

Hoe katalysator check uitvoeren?

Start de motor van de wagen en laat deze op temperatuur komen. Van zodra de motor op temperatuur is plaatst u de auto op een brug om deze beter te inspecteren. Controleer met de infrarood thermormeter de temperatuur van de uitlaatgassen vlak voor de katalysator bij de inlaatconus. Nadien meet u de temperatuur aan het uiteinde van de uitlaatconus.

De controle

De berekening is zeer eenvoudig. Reken het verschil tussen het eerste en het  tweede meetpunt. Aan de hand van deze cijfers kan u de conditie van de katalysator bepalen.

Analyse van het verschil

Gebruik de onderstaande tabel om de conditie van de katalysator te bepalen.

  • Temperatuurverschil tussen de 45-70 °C: de katalysator werkt naar behoren. Controle dient om de 30.000 kilometer te gebeuren.
  • Temperatuurverschil tussen de 30-45 °C: de katalysator is voor een deel  versleten. Een vervanging komt er binnenkort aan. Controle binnen de 10.000 kilometer nodig. Klant ook best op de hoogte brengen.
  • Temperatuurverschil kleiner dan 30 °C:  de katalysator is defect en zal meteen vervangen moeten worden (bestelformulier onderaan). Voer een extra controle uit met een viergasmeting om problemen te voorkomen bij de installatie van de nieuwe katalysator.
  • Temperatuurverschil groter dan 70 °C: katalysator werkt met een rijk mengsel. Het systeem is in noodloopmodus. Controleer de motor met een viergastester om het probleem op te sporen en op te lossen.

Op zoek naar een katalysator of infrarood meter? ide automotive helpt u aan de juiste tools, bestel nu: