Terug naar overzicht

EVBox Mobility Monitor 2020

Overheidsbeleid, laadinfrastructuur en betaalbaarheid zijn momenteel nog instrumentaal in het laten doorbreken van elektrische voertuigen.

 

Onze partner EVBox brengt jaarlijks de EVBox Mobility Monitor uit: een marktonderzoek naar de adoptie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd onder 3600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

In al deze landen – behalve Noorwegen – zien respondenten als grootste obstakels de relatief hoge aanschafprijs van elektrische wagens en een gebrek aan publieke laadpunten. Meer dan de helft (64%) van de Belgen ziet klimaatverandering als een persoonlijke zaak, terwijl 44% een duidelijk verband ziet tussen elektrisch rijden en de strijd tegen klimaatverandering.

Van de Belgen die eventueel de overstap naar elektrisch willen maken vindt 74% dat de overheid voorrang moet geven aan een milieuvriendelijk beleid. Belastingvoordelen en ander omkaderend overheidsbeleid zijn dus zeer belangrijk om deze mensen extra te stimuleren.