Terug naar overzicht

Fiscale voordelen van een laadpaal voor de elektrische auto, thuis of op het werk

De Federale overheid besliste dat vanaf 2026 enkel 100% elektrische, nieuwe wagens fiscaal aftrekbaar zullen zijn als salariswagen.

Timing voor de shift naar elektrische bedrijfs/salariswagens

1. Overgangsregeling tot 1 juli 2023 voor nieuwe salariswagens met een verbrandingsmotor: behoud van de huidige regeling omtrent fiscale voordelen en belastingaftrek.

2. Overgangsregeling van 1 juli 2023 tot 31 december 2025 voor nieuwe salarisauto's met een verbrandingsmotor: de fiscale aftrekbaarheid daalt stelselmatig, alvorens ze uitdooft in 2028.

 • in 2025 naar 75%
 • in 2026 naar 50%
 • in 2027 naar 25%
 • in 2028 naar 0%

3. Nieuwe regeling vanaf 1 januari 2026: enkel 100% elektrische salariswagens komen in aanmerking voor een integrale belastingaftrek door de werkgever.

Opgelet: de nieuwe regeling van de Federale Overheid geldt enkel voor salariswagens van werknemers. Vallen dus (voorlopig) niet onder het nieuwe fiscale gunstregime: elektrische auto's en bestelwagens van vakmannen, of bedrijfswagens gebruikt voor het vervoeren van goederen en vracht!

 

Fiscale aftrekbaarheid voor elektrische bedrijfswagens

De fiscale belastingaftrek voor nieuwe, elektrische bedrijfswagens en auto's voor dubbel gebruik (werk/privé) is op z'n hoogst in 2026. Dan treedt de nieuwe regeling in werking. Een overzicht:

 • Aankoop elektrische wagen in 2026: 100% fiscaal aftrekbaar
 • Aankoop elektrische wagen in 2027: 95% fiscaal aftrekbaar
 • Aankoop elektrische wagen in 2028: 90% fiscaal aftrekbaar
 • Aankoop elektrische wagen in 2029: 82,5% fiscaal aftrekbaar
 • Aankoop elektrische wagen in 2030: 75% fiscaal aftrekbaar
 • Aankoop elektrische wagen in 2031: 67,5% fiscaal aftrekbaar

Opgelet: het bovenstaande fiscale voordeel geldt enkel voor 100% elektrische wagens. Om eigenaars van hybrides en plug-in-hybrides ondertussen zoveel mogelijk te stimuleren om elektrisch te rijden, wordt vanaf 1 juli 2023 de fiscale aftrekbaarheid voor benzine- of dieselverbruik beperkt tot 50%.

 

Fiscale aftrekbaarheid laadpalen en laadstations

Het aantal laadpalen en wallboxes moet de komende jaren fors de hoogte in. Bij bedrijven én werknemers thuis. Ook hier voorziet het wetsvoorstel in fiscale steunmaatregelen, voor de versnelde uitrol van een performant netwerk met laadstations en laadpalen bij bedrijven én particulieren:

 • Fiscaal voordeel laadpaal voor particulieren: het wetsvoorstel voorziet vanaf een belastingvermindering van 45%, vanaf 1 september 2021. Met een maximum van 1.500 € per laadpaal. Vanaf 2023 wordt het voordeel afgebouwd naar 30% en vervolgens gehalveerd naar 15% in 2024. Voorwaarden: de laadpaal heeft een slimme sturing en wordt bevoorraad met groene stroom.
 • Fiscaal voordeel laadpaal voor bedrijven: het wetsvoorstel voorziet een aanzienlijk belastingvoordeel voor bedrijven. Vanaf 1 september 2021 tot 31 december 2023 kunnen bedrijven rekenen op maar liefst 200% belastingaftrek. Van 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 daalt het belastingvoordeel tot 150%.

Belangrijke voorwaarde voor belastingaftrek op laadpalen voor bedrijven: het fiscale voordeel geldt enkel als de laadpaal ook (semi-)publiek toegankelijk is voor derden of buurtbewoners, bijvoorbeeld op de parking van het bedrijf. Particuliere gebruikers betalen dan voor het opladen van hun elektrische wagen.

 • Verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven: wie een een laadstation plaatst of een nieuwe elektrische vrachtwagen aanschaft, kan rekenen op een verhoogde investeringsaftrek (naast de belastingaftrek, indien van toepassing). De investeringsaftrek voor laadpalen bedraagt 35% in 2023, 29,5% in 2024, 24% in 2025, 18,5% in 2026 en 13,5% in 2027.

 

Andere fiscale voordelen, premies en belastingaftrek

Automobilisten die 100% elektrisch rijden, genieten een vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling. Sommige gemeenten geven ook premies voor de omschakeling naar elektrisch rijden.

 

Technische vereisten laadpaal, laadstation of wallbox

Een laadstation of wallbox wordt vandaag aanbevolen door alle fabrikanten van elektrische auto’s. Ook een slimme sturing van de laadpaal is (bijna) een must. Voordelen van een laadpaal met slimme sturing:

 • Het is veiliger. Met een slimme sturing vermijd je om het netwerk thuis te gaan overbelasten, als je bijvoorbeeld tegelijk de wasmachine aanzet.
 • Het is goedkoper. De slimme wallbox kan automatisch en in realtime het opladen sturen, op basis van de meest gunstige elektriciteitstarieven.
 • Het is sneller. De wagen kan een stuk sneller opladen, tegen een lagere elektriciteitskost.
 • De slimme sturing is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de belastingaftrek.

 

Voordelen van een laadpaal thuis

 • Opladen via een laadpaal is goedkoper, sneller en veiliger.
 • Het aantal publieke laadpunten blijft erg beperkt, met lange wachttijden of wandelingen naar huis als gevolg.
 • Thuis de elektrische wagen opladen is ideaal voor eigenaars van zonnepanelen. Zeker nu de terugdraaiende teller voor zonnepanelen is afgeschaft en je best zoveel mogelijk zonnestroom zélf gaat verbruiken.
 • De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij wordt steeds interessanter. Vooral bij een ‘slimme batterij’. Die bepaalt dan zelfstandig het beste moment om de wagen te gaan opladen.
 • Ook interessant voor bedrijfswagens. Via een eigen, slimme laadpaal kan je het precieze elektriciteitsverbruik van de bedrijfswagen makkelijk meten, splitten en automatisch laten doorsturen naar werkgever.  Handiger dan achteraf kosten inbrengen bij de werkgever, voor het woon-werkverkeer.
 • Je kan ook werken met een tankkaart, van een energieleverancier naar keuze. Zo kan je ook makkelijk opladen langs de snelweg, of een publiek oplaadpunt.

 

Bron: jaimy.be