Terug naar overzicht

Een plug-in hybridewagen, hoe zit dat nu juist?

Wie op zoek gaat naar een elektrisch alternatief voor benzine- of dieselwagens, komt al snel uit bij een recent alternatief voor de standaard hybride wagen; een plug-in hybride wagens. Maar wat is dat nu precies? Is dit soort wagen de toekomst? Ide Automotive zet alles graag even op een rijtje voor u. 

Wat is een plug-in hybride wagen?

Zeer kort gezegd: een plug-in hybride wagen (of PHEV) is een auto die zowel beschikt over een benzine- of dieselmotor, als een elektrische motor. Het verschil met een standaard hybride wagen, is dat u de wagen ook kan opladen via het standaard elektriciteitsnet. U kunt uw wagen dus thuis of op het werk via een gewoon stopcontact opladen.

Voor- en nadelen van een plug-in hybride wagen

Het meest opvallende voordeel van een plug-in hybride auto is de grotere afstand die u ermee kan afleggen zonder de wagen te moeten opladen. Bovendien verbruikt u minder brandstof dan met een gewone wagen en zelfs minder dan een standaard hybride wagen. Zo zijn er al PHEV’s die een brandstofverbruik van één liter op 50 km, of zelfs beter, laten optekenen.

Het belangrijkste nadeel is natuurlijk dat u inboet aan ‘milieuvriendelijkheid’. Een plug-in hybride auto verbruikt dan wel minder brandstof, maar ‘minder’ is nog steeds meer dan ‘geen’. Daarnaast is de accu behoorlijk groot en zwaar. Ook blijft de afstand die u volledig elektrisch kan afleggen relatief beperkt (maximaal zo’n 50 kilometer).

Een plug-in hybride beschikt bovendien over een grotere batterij dan een standaard hybride wagen. Die zorgt ervoor dat het verbruik en de uitstoot vermindert, terwijl het elektrisch rijbereik van de batterij verhoogt. Zo scoren de PHEV’s goed op de uitstoot van CO2 en ligt hun uitstoot onder de grens van veel landen om te genieten van fiscale voordelen.

Fiscaal voordeel van een plug-in hybride wagen

Een ander specifiek voordeel van een plug-in hybride is de fiscale beloning die u van de Belgische- en Vlaamse overheid ontvangt. Zo betaalt u tot het einde van 2020 geen verkeersbelastingen.

 

 

Voor wie is een plug-in hybride het meest geschikt?

Wie niet zo vaak lange afstanden moet rijden met de wagen, kan gebaat zijn met een plug-in hybride auto. Woont u in de stad of legt u enkel korte afstanden af? Hecht u belang aan een zuinige of groene wagen? Dan is de aankoop van een hybride plug-in wagen zeker een optie.

Wanneer u zich enkel in de bebouwde kom verplaatst, dan verbruikt uw wagen vrijwel niets, terwijl de combinatie van de twee motoren ervoor zorgt dat u even ver kan rijden als met een standaard wagen.

 

Voorlopig is een PHEV dus een zeer mooi compromis voor wie zowel een groene wagen zoekt, als een wagen waarmee een behoorlijke afstand kan worden afgelegd. Het lijkt de tussenstap te worden naar auto’s die volledig elektrisch uit de voeten kunnen.