Webshop
De temperaturen dalen, u draaide nog maar net de klok een uurtje terug en de dagen worden korter. Het zijn stuk voor stuk tekenen dat de winter zijn opwachting maakt. Tijd dus om even stil te staan bij uw veiligheid in de wagen. Bij Ide Automotive geven we u graag advies om uw wagen winterklaar te maken.
Wanneer het winter wordt, kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat u sneller de controle over uw wagen verliest. Koude temperaturen en sneeuw, hagel of ijzel maken de wegen glad en onvoorspelbaar. Hierdoor verlengt uw remsnelheid en gaat u makkelijk aan het slippen.
Daarnaast is het tijdens de winter ook langer en sneller donker, waardoor de zichtbaarheid beperkt wordt. Het is tijdens de winter dan ook belangrijker dan ooit dat uw wagen op en top functioneert en dat die is aangepast aan de moeilijkere rijomstandigheden. Een auto die winterklaar is, is veiliger. Dit geldt zowel voor u, als voor uw omgeving.
Één van de meest voorkomende oorzaken van autoproblemen tijdens de winter, is de batterij. De koudere temperaturen zorgen ervoor dat batterijen sneller hun capaciteit verliezen. Een tijdige check-up van uw batterij is dan ook geen overbodige luxe. Gemiddeld gaat uw batterij zo’n vijf à zes jaar mee. Wanneer uw batterij die leeftijd nadert, dringt een controle zich op. Met een zuurmeter kunt u bovendien zelf snel checken of uw batterij nog oplaadt. Wanneer uw autolichten minder sterk branden, kan dit ook wijzen op een minder goed functionerende batterij.
Zorg ervoor dat uw ramen en deuren niet aanvriezen. Een eenvoudige oplossing hiervoor is het tijdig aanbrengen van een laagje vet, talk of was op het rubber tussen het portier. U kunt uw ruiten bovendien makkelijk beschermen door ze te bedekken met een doek of karton. Zet uw ruitenwissers op de bescherming en vervang het rubber tijdig. Zo geniet u steeds van een optimale visibiliteit. Het aanvullen van de sproei-vloeistof met het nodige antivriesmiddel is evident, maar wordt al eens over het hoofd gezien.
De buitenkant van uw ruiten is één ding, maar ook de binnenkant kunt u behandelen tijdens de winter. Wrijf ze in met wat afwasproduct of shampoo, zo voorkomt u dat ze niet beslaan. Was uw wagen bovendien geregeld tijdens de wintermaanden. Sneeuw, ijs en hun belangrijkste bestrijdingsmiddel - strooizout - zijn een grote vijand van uw ruiten, deuren en lak.
Wees voorbereid op het ergste: vergeet geen startkabels in uw wagen te leggen tijdens de winter. Een ijskrabber, schop en handschoenen komen ook van pas in noodgevallen, net als sleepkabels en extra antivriesmiddel.
Winterbanden zijn in België niet verplicht, in tegenstelling tot in andere landen. Ons winterweer is namelijk vaak niet zo streng als in bijvoorbeeld Scandinavië of de Alpenlanden. Wel is het aan te raden te kiezen voor winterbanden. Wanneer het vriest, hagelt, regent of sneeuwt, verliezen uw gewone banden namelijk sneller hun grip op de weg. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties.
Winterbanden zorgen voor een betere wegligging en grip, doordat ze diepere groeven hebben en soepeler blijven bij koude temperaturen. De diepte van de groeven van uw band houdt u dan ook maar beter goed in het oog. Wettelijk gezien moet u over 1,6 mm beschikken. In praktijk wordt tijdens de winter minimum vier millimeter aangeraden.
Een nieuwe band beschikt over groeven van zo’n acht millimeter diep. Wanneer de diepte afneemt, vermeerdert de remafstand. Wanneer de diepte van de groeven minder dan vijf millimeter bedraagt, wordt het gevaarlijk. U verhoogt uw remafstand namelijk met de helft bij een profieldiepte van vier millimeter en zelfs met 70% bij een diepte van twee millimeter.
Ook uw bandenspanning houdt u maar beter in de gaten. Winterbanden hebben idealiter zo’n 0,2 bar hogere spanning dan zomerbanden. Tot slot: vooraleer u op reis vertrekt informeert u zichzelf maar beter goed. In sommige landen bent u namelijk verplicht te beschikken over winterbanden of zelfs sneeuwkettingen.
Neem meteen vrijblijvend contact op met ons. Bij Ide Automotive hebben we jarenlange ervaring met het plaatsen van winterbanden.
Contacteer onsWanneer de winter haar intrede maakt, durft uw wagen het al eens begeven. Uw motor slaat niet aan, uw deur of koffer wil niet meer open of uw voorruit vriest aan. Iedereen heeft kent wel een manier om deze veel voorkomende problemen op te lossen, maar sommigen daarvan doen echter meer kwaad dan goed. Hierop let u best:
Een veelvoorkomend fenomeen, is het aanvriezen van uw autoruiten. Indien u over voldoende tijd beschikt, dan laat u die best ontdooien door de auto langzaamaan te laten opwarmen, of met lauw water. Warm water vermijdt u maar beter, aangezien de temperatuurshock ervoor kan zorgen dat uw ruiten barsten… Gebruik bovendien nooit uw ruitenwissers wanneer deze bevroren zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de zekering het begeeft.
Wanneer uw wagen niet wil starten en over een elektrische ontsteking beschikt, dan houdt u maar beter uw voet van het gaspedaal bij een nieuwe startpoging. Bovendien kan u beter enkele keren kort proberen de wagen te starten, in plaats van één lange poging. .
Probeer uw dichtgevroren autodeur ook niet koste wat het kost open te trekken, maar duw de deur aan, zodat het ijs breekt. Hard trekken kan er namelijk voor zorgen dat het rubber los laat. U kunt dit rubber bovendien behandelen met wat vet, siliconen of talkpoeder.
Trek uw handrem niet op wanneer het gaat vriezen. Die kan namelijk aanvriezen. Wat u best doet, is uw wagen in de eerste versnelling zetten.
Tot slot nog dit: wanneer u roekeloos rijdt, dan heeft het geen zin uw auto winterklaar te maken. Zeker in winterse weersomstandigheden brengt u zichzelf en uw omgeving in gevaar als u uw gedrag niet aanpast.
De belangrijkste raad is: rijd defensief. Dit betekent zoveel als te allen tijde uw ogen op het verkeer houden en anticiperen. Kijk niet enkel naar de bestuurder net voor u, maar ook naar de rest van het verkeer. Daarnaast is het van groot belang dat u voldoende afstand laat, uw snelheid aanpast aan de omstandigheden en u geen abrupte manoeuvres maakt. Vooral belangrijk tijdens de winter is het vermijden van bruusk remmen. Dit leidt té vaak tot slippartijen en ongelukken.
Opleidingen